adrienn_nemeth_csoka
#babkasourdough #pastrylove 💕🎄 Bejgli helyett babka? Miért ne? Nálunk ugyanis - tradíció ide vagy oda- , senki sem szereti sem a diós, sem a mákos bejglit, így általában kakaós kaláccsal szoktuk kiváltani. Ebben az évben azonban tettem egy próbát a törtmogyorós, Nutellás babkával, és mondhatom, akkora sikert aratott, hogy gyorsan el is mentettem a karácsonyi sütnivalóim közé a repertoáromba. Az alábbiak szerint készült: 250 gramm lisztet elkeverek egy csipet sóval és 25 gramm cukorral, míg másik 25 gramm cukrot 0,7 deci langyos tejhez adagolok. Ebbe mérek ki 10 gramm élesztőt, és felfuttatom. Ezután hozzáadom a liszthez, ütök bele egy egész tojást, és rádobok még 50 grammnyi puha vajat, majd lágy tésztát gyúrok a masszából. Meleg helyen kelesztem bő fél órát, majd lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtom. Bőségesen megkenem mogyorókrémmel, és megszórom apróra vágott, sótlan mogyoróval (török mogyoró is remekül passzol hozzá). Kis kockákra vágok 1-2 apróbb almát vagy körtét, ha van épp odahaza, és a gyümölcsdarabkákat is a nutellás krémre pakolom, majd a tésztát felcsavarom a hosszabbik oldala mentén. Itt jön a csavar - szó szerint. Ugyanis a hosszú tésztát hosszában kettévágom, majd a feleket egymásba fonom. Felvert tojással vagy kevés tejjel lekenem a babka tetejét, és szórok még ide is apróra vágott mogyorót. Adok a tésztának még 15 percnyi pihenőt, addig előmelegítem a sütőt 180 fokra, aztán irány a meleg! 35-40 perc alatt megsül, a sütési idő utolsó 5 percére letakarom alufóliával, hogy ne égjen el a kalács teteje. Amint látható, kávéval - és némi dámvaddal 🙈 - tálaltam. Jó étvágyat! #havifotokihivas_december #adventifotonaptar #babka #thehub_food #bokeh_addicts #snap_ish #lifeandthyme #lifestories_community #mik_gasztro #ikozosseg #foodblogfeed #foodstyling #heart_imprint #ofwhimsicalmoments #coffeeandseasons #coffeegram #creative_cups #christmasiscoming #pepcoinspirációk #magyaranyukák #mutimitsütsz