Még több inspiráció

MódszerekEddz a Pepcoval, és valósítsd meg újévi fogadalmaidat!

 

 

Az új év ideális alkalom arra, hogy elkezdj az alakodon dolgozni. Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy a sport egészségünkre nézve létfontosságú. A nyilvánvaló kérdéseken kívül, mint például a ideális súly elérése vagy formás karcsú alak, a sport jótékony hatással van egész szervezetünk működésére: javítja az ellenállóképességünket, hozzájárul a jó közérzethez, és ami a legfontosabb, energiát ad. Gyakran azonban a kívánt alak eléréséhez vezető úton sok akadály kerül elénk. Nincs megfelelő sportruházatunk, nincs időnk konditerembe menni vagy nem tudjuk eldönteni, hogy milyen edzés megfelelő számunkra. Hogy egy kicsit segítsünk nektek, két professzionális edzővel együttműködve összeállítottunk egy útmutatót, melyben könnyű de hatékony gyakorlatsorokat mutatunk be, amelyek a konditeremben vagy akár otthon is végezhetőek.

 

 

Ez az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb része az edzésnek. A megfelelő bemelegítés jelentősen csökkenti az edzés közbeni sérülés veszélyét, valamint növeli szervezetünk teljesítőképességét. Kb. 15-20 percet kell a bemelegítésre szánni - fontos, hogy alapos legyen, az izmokat ugyanis rendesen át kell mozgatni! Érdemes minden ízületet átmozgatni, lendítésekkel, fordításokkal, hajlításokkal és emelésekkel kezdeni az edzést. Használhatod bemelegítésre a konditermi gépeket is (amelyek egyszerre mozgatják át felső és alsó testrészeinket). Néhány percnyi bemelegítés megóvhat minket a későbbi sportsérülésektől.

 

Hallottál már a TRX szalagokról? A TRX szalagokkal végzett edzéstől erős és sportos alakod lesz – válaszd őket mindenképpen, ha erősíteni szeretnéd a testedet és javítani a stabilitásodat, állóképességedet, gyorsaságodat és növelni szeretnéd az erődet. A TRX szalagokat könnyű otthon vagy kint tetszőleges helyre feltenni, valamint a legtöbb konditeremben is megtalálhatók.

 

Felhúzódzkodás széles fogással a TRX-ről
Cél: A hátizom, a lapocka és a váll erősítése, stabilizáció.

 

  Guggolás a TRX-el

Cél: A combizom és a láb izmainak erősítése, a térdek tehermentesítése a TRX szalaggal történő edzés által.

 

 

 

Kitörés hátrafelé magas térdemeléssel TRX-el
Cél: A combizom és a láb izmainak erősítése, a térdek tehermentesítése a TRX szalaggal történő edzés által, stabilizáció.

 

 

 

 


Ezek a gyakorlatok javítják testünk rugalmasságát és testtartásunkat, erősítik a gerincet, és segítségükkel elérhetjük az áhított alakot nagy erőkifejtés nélkül. Otthon vagy konditeremben is végezhetők ezek a gyakorlatok.

 

Deszka - elülső támasz
Cél: A has, a lapocka és a láb minden izmának erősítése.

 

 

 

Lábnyújtás fekvésben
Cél: A hasizom erősítése, a testvonalak tökéletesítése, stabilizáció.

 

 

Lábemelés fekvésben
Cél: A hasizom erősítése.

 

 

 


A hurok formájú szilikon szalag tökéletes a kéz és a láb edzésére. Rendkívül kompakt, bárhová magaddal viheted, így még akkor is edzhetsz, ha elutazol. Az ezzel végzett edzés még hatékonyabb, mivel egyszerre fejleszti az állóképességet és az egyensúlyérzéket. Sőt, minden területet megmozgat, olyan izmokat is, amelyeket pl. a súlyzóval történő edzés nem.

 

Nyújtás, gumiszalag a fej felett T alakban
Cél: A lapocka és a váll izmainak erősítése, a lapocka mozgási tartományának a szélesítése, stabilizáció.

 

 

 

A gumi kihúzása hátrafelé
Cél: A mellkas és a váll izmainak erősítése, stabilizáció.

 

 

 


Az edzések végén a nyújtás épp olyan fontos, mint a bemelegítés az edzés elején. Ellazítja az izmokat, növeli a vérellátásukat és gyorsítja a regenerációt, így kisebb lesz az izomlázunk másnap. Segíti az ínakat és a szalagokat is rugalmasabbá tenni.

 

1. Nyújtott lábbal ülj a földön, egyik lábadat hajlítsd be, amíg a sarkad a fenekedhez nem ér. Ezután tedd le a lábadat úgy, hogy a másikkal derékszöget zárjon be. Fogd meg a behajlított lábadon a térdedet, és hajolj rá, maradj így 30-60 másodpercig, majd térj vissza a kiindulási helyzetbe. Ismételd meg a gyakorlatot a másik lábadra is. Esetleg ráhajolhatsz a nyújtott lábadra is, ekkor a kétfejű combizom kezd el dolgozni.

 

2. Állj kis terpeszben, a kezed tartsd a test mellett. Emeld fel az egyik kezed, a kézfejed tedd a fejed mögé. A másik kezedet fogd meg könyöknél, és lassan engedd le behajlított karral. Maradj így 30-60 másodpercig, majd ismételd meg a gyakorlatot a másik karodra.

 

A kiegyensúlyozott étrend épp olyan fontos, mint a fizikai aktivitás. Igyekezz egészségesebben étkezni - fehérkenyér és makaróni helyett válassz teljes kiőrlésű termékeket. Vedd fel az étrendedbe a sovány húsokat is. Egyél minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, leginkább saláta vagy turmix formában. Ezekkel az egyszerű étrendbeli változtatásokkal súlyos kilóktól szabadulhatsz meg, és egészségesebbnek is érzed magad tőlük.

 

Próbálj meg rendszeresen edzeni, meglátod, sok jó hatása van! Mindenek előtt életerős leszel. Javul a közérzeted, szebb lesz az alakod, vonzóbbnak fogod érezni magad. Ez az erőfeszítés egyértelműen megéri – sok sikert és kitartást kívánunk!